torstai 11. heinäkuuta 2019

Vapaalla Vaskijärven luonnonpuistossa

20.-21.4.2019 lähdimme ystävä porukalla retkeilemään. Kohteenamme oli Vaskijärven luonnonpuisto ja Kuhankuonon retkeilyreitistö. Yöpymispaikaksi olimme varanneet Eskolan Erämökeiltä mökin, jossa oli sopivasti tilaa meidän neljän hengen yöpymiseen. Mökki oli sähkötön mutta se ei meitä retkeilijöitä haitannut. Saunalta löytyi kätevä ladattava suihku, jota testasin ja pitkät hiukset sain hyvin sen avulla pestyä ja huuhdeltua.



Eskolan Erämökeiltä oli vain 150 metriä retkeilyreitistölle ja 25 metriä luonnonpuistoon.
eskolaneramokit.fi

Pöytyän luontokapinetin läheisyyteen on tehty geologiasta kertova aikapolku, joka esittelee Lounais-Suomen maiseman kehitysvaiheita.

Ylönen näkötorni 
Valitettavasti emme päässeet tutustumaan  luontokapinetin sisälle koska luontokapinetti on auki kesäisin tai vain tilauksesta muina aikoina. Pitää käydä toisella kertaa luontokapinetissa.
luontokapinetti@poytya.fi

Yläneellä,  Kuhankuonon retkeilyreitistöllä keskellä metsää sijaitsee eriskummallinen kalliomuodostelma, suuren siirtolohkare en alle muodostunut Takalevon kirkko. 
Takalevon kirkko on noin 5-6 metriä korkea, sisältä ontto siirtolohkare. Kaatuneen lohkareen alle on muodostunut kolmesta reunasta auki oleva luola. Luolan sisään mahtuu samanaikaisesti useita ihmisiä.


Vaskijärven luonnonpuisto sijaitsee Etelä-Suomen tasaisella vedenjakaja seudulla. Pääosin puisto on suora, mutta löytyy luonnonpuistosta muutama rämerantainen järvi. 
Vaskijärven luonnonpuisto on merkittävin keidas- eli kohosouta suojeleva alue lounaisessa Suomessa. 
Vanhojen metsien ansioista alueen hyönteislajisto on runsas. 
Vaskijärven luonnonpuisto on yksi suurimmista erämaisena säilyneistä alueista Lounais-Suomessa, jossa saatat kuulla kurkien huutoa ja kuulla sudenkorennon liitelystä tulevaa ääntä. 

Mikäli haet monimuotoista suoluontoa, niin suosittelen lähtemään alueelle. 

Vaikka opiskelen luontoalaa, niin on se yhtä rentouttavaa vapaalla myös retkeillä. Pääsee monesti toteamaan opittuja asioita ja näkee luonnossa  koulussa opittuja kasveja sekä eläin lajeja. 

Toivottavasti olen edes vähän saanut teitä lukijoita kiinnostumaan maamme monimuotoisesta luonnosta ja retkeilyalueista 🤔


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kesälomalla retkeilyä ja omatoimista opiskelua Vko 22-24

Retkeilyä ja luontoilua ystävän kanssa Aina ei tarvitse lähteä kauaksi ulkoilemaan joten kävelylle lähdimme Ypäjän seudulle. Met...