sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Virtaavia vesiä ja laavuilu elämyksiä Vko 39

Syyskuun viimeinen opiskeluviikko antoi taas paljon uutta puhtia opiskeluun. Retkeilykärpänen kun kerran pääsee osumaan, niin sitä odotusta uuden retken mahdollisuuteen ei oikein pysäytä mikään. Siihen tautiin on vain yksi ainoa lääke, nimittäin se kun tekee retken 😂

Viikko aloitettiin valinnaisaineella, urbaani luonto hyvinvoinnin tuottajana kurssin ryhmäläisten kanssa tutustumalla Amos Rexiin, Lasipalatsissa Helsingissä.

Amos Rex yhdistää 1936 rakennetun Lasipalatsin, elokuvateatteri Bio Rexin ja upouudet maanalaiset näyttelytilat kokonaisuudeksi, joissa vierailija saa ainutkertaisia elämyksiä ja yllättäviä kohtaamisia. (Amos Rex, teamLab)


Kuvassa seison Black Waves teoksen edustalla. Tämä teos oli oma suosikkini. Teosta katsoessani pystyin aistimaan meren, ihan kuin olisin ollut itse aalloissa mukana.

TeamLab: Massless näyttely koostuu viidestä teoksesta. Digitaaliset luodut esitykset erilaisista luonnon tapahtumista, kuten virtaavasta vedestä, hyökyaalloista, toisiaan jahtaavista variksista on kokemisen arvoinen tapahtuma jota ei voi täysin kuvata sanoin tai kuvin. Suosittelen menemään paikan päälle mikäli pitää erilaisista installaatioista 👍


Graffiti Nature teoksessa pääsin vaeltamaan labyrinttiin jossa kohtasin erilaisia olentoja. Tilassa olevat peilit ja projisoinnit laajentavat immersiivisyttä eli käytännössä uppoudut teokseen ja pääset kokemaan sen niinkuin olisit siinä sisällä. Pääsimme piirtämään oman olennon, itse piirsin perhosen joka skannattiin ja lisättiin näin teokseen seinälle.


Viimeinen teos oli Cross are Chased and the Chasing Crows. Teoksen nimi viittaa elämän sykliseen luonteeseen. Varikset ajavat toisiaan takaa ja lopulta takaa-ajajista tulee takaa ajettuja. Varisten törmätessä toisiinsa tai katsojaan, ne hajosivat välittömästi muuttuen kukkasiksi. Teos heijastaa luonnon katoavaisuutta. Teos toteutetaan reaaliaikaisesti ja se ei ole etukäteen tallennettu. Installaatio elää kokoajan, aiempia kohtauksia ei toisteta joten niitä ei ole mahdollista nähdä uusintana, jokainen kerta on ainutlaatuinen kokonaisuus.

Keskiviikkona lähdimme hyvin suunnitellulle yhden yön retkelle Kolmilammelle, Nuuksioon. Retken toteutimme kahtena peräkkäisenä yönä, kahdessa eri ryhmässä. Itse olin ensimmäisessä ryhmässä. Nukuimme Kolmoislammen varaustulipaikalla teltoissa, riippumatoissa. Itse vietin yön kolmen muun ryhmäläisen kanssa laavussa joka oli ns. teltta tyyppinen, koottava malli.


Sade sekä tuuli hieman hidastivat laavun pystytystä mutta kyllä se yhteistyöllä saatiin kasaan. Oli hyvä että otin mukaan oman teltan, erillisen sadesuojan josta saimme lisäsuojaa sateelta ja tuulelta.

Retken aikana ehdimme kertaamaan kartan ja kompassin käyttöä, ruokaa laitoimme trangialla, risukeittimellä ja nuotiota hyödyntäen. Nuotion lämpö oli avuksi lämpimänä pysymiseen. Onneksi itsellä oli vaatetus hyvä joten vilu ei päässyt tulemaan. Vähemmän retkeilykokemusta olevilla oli hieman viileä olotila mutta onneksi ei kuitenkaan pahempia paleltumia tullut kenellekään. Ryhmän eräs tyttö uskaltautui ja hyppäsi veteen, uimaan 🏊👌


Perunamuusi, poronkäristy ja nokipannukahvi, voiko parempaa olla 🤔


Holma-Saarijärvi 


Retken aikana ehdimme pienimuotoista yösuunnistusta harrastamaan. Rasteilla oli pieniä tehtäviä jotka ryhmänä suoritimme, kivaa yhdessä tekemistä. Aamulla opettelimme erilaisia solmuja tekemään. 


Leivonpää
Ulkosorkka, sopii hyvin käytettäväksi riippumattoa ripustaessa  koska ulkosorkan silmukka kiristyy kuormitettaessa.
Heittosolmu
Paalusolmu = polsteeki tai polsteeki on helppo tehdä ja avata myös kovan kuormituksen jälkeen.
Vetosolmu on helposti avattava pidikesolmu joka kestää kohtuullisesti vetoa toiselta puolelta, aukeaa yhdestä tai kahdesta päästä avattaessa. 





Retkellä minulla oli testissä Haglöfsin miesten mallia oleva rinkka 65-litraa. Retkelle jolla ei koko aikaa joudu rinkkaa selässä kantamaan, niin tämä soveltuu hyvin. Osa matkatavaroista ei mahtunut rinkkaa joten ylimääräinen kassi oli oltava sekä makuupussi oli irrallaan sadepussukassa. Tosin sen olisi voinut rinkkaa kiinnittää ettei olisi erikseen ollut. Muutoin rinkka oli kätevä, sopivasti taskuja eri asioille. Rinkan mukana oli sadesuoja, irtonainen jolle oli käyttöä retken alussa. 
Seuraavalla kertaa vastaavalle retkelle otan 70-75 l rinkan ja ehkä vielä paneudun harkitsemaan voisiko jotain karsia mukaan otettavista varusteista tai olisiko mahdollista hankkia pienempänä esimerkiksi retkityynyä.

Näihin ajatuksiin vein teidät tällä kertaa, toivottavasti olette viihtyneet blogin parissa? Mikäli sinulla tulee mieleen jotain kysytävää opintoihini tai retkeilyyn liittyen, niin kirjoita kysymys. Lupaan seuraavassa päivityksessä itse vastata viimeistään. Muutenkin olisi kiva lukea mielipiteitä, ajatuksianne mitä blogini on herättänyt. 

Blogia kirjoitin sohvalla peiton alla flunssaa potevana. Yrittäen huilata ettei kuume nousisi taas. Taitaa kuitenkin huomenna olla viisasta jäädä kotiin toipumaan etten tartuta luokan muita oppilaita. Hetkeksi unohdin oman äitini sairaalassa olon kun tätä kirjoitin. Olotila kun ei anna metsään lähteä, niin ehkä luonto-ohjelmat netistä katsottuna siirtävät murheellisten ajatukset hetkeksi syrjään. 

Kiitos kun kävit lukemassa blogiani 😊


2 kommenttia:

  1. Tyynyksi suosittelen esim tätä:
    https://scandinavianoutdoor.fi/marmot/varusteet/makuupussit-ja-alustat/tyynyt-ym-tarvikkeet/strato-pillow/
    Painoa alle 50g, pakattuna pastillirasian kokoinen, täytettynä todella mukava. Ja pysyy hyvin makuupussin hupun sisässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä 👌 pitää tutustua tuohon ja todennäköisesti se tulee ostoslistalle 🙂

      Poista

Kesälomalla retkeilyä ja omatoimista opiskelua Vko 22-24

Retkeilyä ja luontoilua ystävän kanssa Aina ei tarvitse lähteä kauaksi ulkoilemaan joten kävelylle lähdimme Ypäjän seudulle. Met...