torstai 11. heinäkuuta 2019

Rantojen talkootapahtumia

OHJAUS JA NEUVONTA
Aineen suorittamisen ohjeet: 
  • Osallistuminen opetukseen
  • Oppimispäiväkirjaa
Ohjaukset x 2
Omat ohjaamiset suoritin SATAKOLKYT Askel Askeleelta rannan siivoustalkoissa.

Lapinlahti 4.5.2019
Olimme suunnitelleet tapahtumaan tehtäväradan koko perheelle sopivaksi. Tehtäväradassa oli pulmatehtäviä Itämereen liittyen. Lapinlahden tapahtuman ideointi palaveriin osallistuin aktiivisesti. Itse heitin suunnittelupalaverissä kaksi ideaa, joita yhdessä kehittelimme.  Ne olivat rantaloma onnenpyörä ja pyykkinaru ,johon sai ripustaa oman lupauksensa puhtaamman Itämeren puolesta. Kummatkin ideat jäivät jatkossakin SATAKOLKYT tapahtumissa käyttöön 👍
Tehtäväradalla oli lisäksi mahdollisuus testata öljyntorjunta- ja roskapihtitaitoja. 

Apulaispormestari Anni Sinnemäki osallistui tapahtumaan avaamalla tilaisuuden, siivosi muun talkooporukan kanssa ja kävi hän kirjoittamassa oman lupauksensa "pyykkinarullemme". 
Tapahtumassa oli eri toimijoiden pisteitä, joista löytyi asiaa kierrätyksestä ja vesien suojelusta.

Verkatehtaanpuisto 26.5.2019 
Tapahtumassa meillä oli oma piste, jossa meitä oli neljä henkilöä neuvomassa ja opastamassa jätteiden lajittelua ja kierrätystä sekä kerroimme miten tunnistaa kemikaaleista, sisältääkö ne muovia vai ei? Olin kirjoittanut listan yleisimmistä nimistä, joita esiintyy kemikaaleissa ja, jotka ilmaisevat että tuotteessa on muovia. Tutkiessani asiaa huomasin, että kuinka paljon ympäristössämme on kemikaaleja, joiden olemassaoloa emme edes ole tienneet ja, miten vähän niistä tiedämme. Mainitakseni muutamia asioita, jotka tutkiessani asiaa löysin:
  • Terveyssiteiden  yhteydessä ei tarvitse mainita, millaisia liimoja tai muita kemikaaleja on valmistuksessa käytetty. 
  • Muovin pehmintiminä käytetyt ftalaatit on yhdistetty hormonitoiminnan häiriintymisen sekä lisääntymisterveyteen. Emme tiedä varmuudella, kenelle ja millaisia vaikutuksia kemikaalialtistuksellamme loppujen lopuksi on?
  • Synteettisessä kosmetiikassa käytetään paljon muoveja. 
  • Jokainen meistä altistuu sadoille tai tuhansille haitallisille kemikaaleille mutta määrään voi itse vaikuttaa, omilla valinnoillaan. Valitse luonnontuotteita ja vältä turhaa ylihygieenisyyttä. Kodin siivoamisen pesuaineissa ei tarvita ns.lianräjäyttäjiä ja tuotteet toimivat yhtä hyvin hajusteettomina. 
Jokainen voi itse miettiä, mikä on se ekologisiin ja järkevin vaihtoehto mutta on hyvä muistaa, ettei kaikkea voi ostaa muovittomana, eikä kaikkia tuotteita ja tavaroita saa ekologisena vaihtoehtona, ei nyt eikä tulevaisuudessa. Kaiken kemikaalipaljouden keskellä tulee tilanteita, milloin on näistä ekologisista periaatteista joustettava mutta pikku hiljaa asioita tutkimalla ja miettimällä osaamme tehdä aina viisaampia päätöksiä kohti kemikaalivapaampaa elämää. 

Löytyi tapahtuman muista pisteistä meidän ideoimia aiheita (pyykkinaru vesien suojelun lupauksille ja rantaloma onnenpyörä).

Kiitoksena kaikki, jotka ovat SATAKOLKYT-hankkeen toimintaan kevään ja kesän aikana osallistuneet antaen oman panoksensa ovat saaneet kutsun kiitosiltaan, jossa on tarkoitus viettää  rennoissam Itämeriystävällistä grillailu ja luontorentoutumisiltaa. Lisäksi olemme tervetulleita rantaleffailtaan Herttoniemen uimarannalle elokuussa. 
Oli ilo toimia mukana näissä talkootapahtumissa, hyvän asian puolesta.
💛 Erityiskiitokset tapahtuman hankekoordinaattori, Eeva Puustjärvelle sekä kaikille mukana olleille 💚


 Siivositpa rantaa yksin, kaverin kanssa tai jonkin yhteisön porukalla, liityt osaksi helsinkiläisten yhteistä Itämeren suojelijoiden ketjua. Jaa oma ketju kuvasi Suomessa #satakolkyt.
Vielä ehdit mukaan rantojen siivoustalkoisiin http://www.satakolkyt.fi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kesälomalla retkeilyä ja omatoimista opiskelua Vko 22-24

Retkeilyä ja luontoilua ystävän kanssa Aina ei tarvitse lähteä kauaksi ulkoilemaan joten kävelylle lähdimme Ypäjän seudulle. Met...