maanantai 22. heinäkuuta 2019

Yrttineuvontaa ja kevätretkeilyä Vko 20-21

20.-24.5.2019 koulutuksessamme oli vuorossa yrttineuvojan kurssi, jonka sisältö oli:
  • Keskeisimmät luonnonyrtit ja myrkkykasvit
  • Villiyrttien keruun periaatteet
  • Tunnistus koe/teoriakoe/opetusnäyttö 
Oppikirjana käytimme Luonnonyrttiopas, hyvän käytännön ohjeet luonnonyrttialalle, Simo Moisio.
Kurssin tavoitteina meillä oli: 
  • Oppia tunnistamaan ja tuntemaan keskeisimmät villiyrtit (noin 30 kpl)
  • Oppia tunnistamaan ja tuntemaan keskeisimmät myrkkykasvit
  • Oppia villiyrttien poimimisen periaatteet ja tekniikat 
Kurssin aikana meillä oli maasto-opetusta  luonnonyrtteihin Vartiosaaressa ja Mustavuoressa, jossa meillä oli keruu harjoituksia. Kurssin aikana tutustuttiin luonnonyrtteihin työpajoissa (yrttien käyttö ja säilöminen), elintarvikelainsäädäntöön, yrttien vaikuttaviin aineisiin ja käytiin läpi neuvonta käyttöä ja valmistauduttiin siihen. 

Luokassa maistelimme erilaisia yrttejä teen muodossa.
Mesiangervo, on monipuolinen luonnonyrtti josta voi käyttää lehdet, kukinnot ja kukat.
Tunnistus harjoituksien jälkeen meille oli tehty lautasille vielä kertaus luonnonyrteistä.
Opetusnäyttö käynnissä

Yrttineuvoja kurssin innoittamana olen kesän aikana itse kerännyt erilaisia yrttejä mm.puna-apilaa, maitohorsmaa, mesiangervoa,kuusenkerkkiä, eri marjojen lehtiä (vadelma, mustaherukka, ahomansikka). On tullut poimittua mustikkaa sekä löysin moniin vuosiin runsaasti ahomansikkaa. Puolukka ja pihlaja ovat ainakin vielä keruu listalla sekä lakka jos sitä sattuisi löytymään kypsänä. 
Teen luonnonyrteistä jalkakylpy- ja teeseoksia sekä muutamia siirappeja ja liköörejä on työn alla. Mielenkiintoista puuhastelua luonnossa ja, mikä on ihaninta nauttia näiden luonnonyrtteihin arvokkaita aineksia talven aikana niin, sisäisesti kuin ulkoisesti. Suosittelen hurahtamaan hortoiluun 😃

Ensimmäinen opintovuosi oli kiva päättää kevät retkeen. Kevät retkellämme oli mukana oman luokan opiskelijoiden lisäksi retkiruokakurssilaisia. Retken aikana oli mahdollisuus suorittaa lintutentti, johon saaressa  pääsimme kertaamaan ja oppimaan lisää, tutuksi tulleen lintuoppaamme Aapo Salmelan luotsaamana. Aapo Salmela on Tringan suojelusihteeri, joka on toiminut Tringan retki- ja tornioppaana sekä aktiivisesti opastaa eri tapahtumissa ja tilausretkillä.


Kevätretki 27.-28.5.2019 Pirttisaari, sijaitsee Porvoon länsilaidallalla, Sipoon rajan läheisyydessä, noin kymmenen kilometrin päässä mantereelta.  Saareen pääsee omalla veneellä tai niinkuin ,me matkasimme yhteysaluksella Sipoon Kalkkirannasta. En ollut aiemmin kuullut Pirttisaaresta, joten oli kiva päästä uuteen saareen viettämään hyvässä porukassa retkeä. 


Retkeä odotin monestakin syystä mutta yksi unohtumaton elämys ja kokemus minulle jäi retkeltä erityisesti muistoihin. Saaressa yöpymiseen olin itselleni suunnitellut riippumatossa yöpymisen.

Varusteina minulla oli kevyt untuva makuupussi + silkkilakana ja makuualusta, sekä hyttysten varalta hyönteisverkko. Asuna oli merinovillainen kerrasto sekä kevyt pipo. Oli hyvä nukkua ja sopivan lämmin. Ihana kokemus joten aion jatkossakin retkillä yöpyä riippumatoillen. Sen verran opin tuosta kokemuksesta, että itselleni hankin kahden hengen riippumaton. Nyt oli koulusta lainassa yhden hengen riippumatto, joka minulle oli huono vaihtoehto koska tykkään vaihtaa asentoa usein nukkuessani ja yhden hengen riippumatossa kääntyminen oli hieman hankalaa mutta muutoin suosittelen kokeilemaan. Kunnon alustalla ja säähän sopivalla makuupussilla sekä vaatetuksella saat upeat unet.

Pirttisaaressa pääset tutustumaan sen kauniiseen luontoon, näet upeita saaristokulttuurimaisemia ja saarelta löytyy sotahistoriasta kertovia muistomerkkejä, tykkejä, tulenjohtotorni sekä bunkkereita. Pirttisaari on ollut asuttua 1700-luvun alusta asti. Nykyisin ympärivuotisia asukkaita on noin kymmenen henkeä mutta kesäisin asukasmäärä moninkertaistuu. Puolustusvoimien linnakesaarena saari toimi 1900-luvulla. 

Aino ja muutama muu minun lisäkseni lähti tutustumaan tarkemmin bunkkereihin.

Ihana saari, johon kannattaa tutustua☺
Tässä oli blogi kirjoitukseni ensimmäisestä opintovuodesta. Kevään kiireistä johtuen blogiin kirjoittaminen on vaan jäänyt mutta nyt kesäloman loppupuolella päätin ryhdistäytyä. Pieni kertaus Teille, lukijani listaan seuraavaksi asioita, joita opiskelimme :
  • Luonto- ja hyvinvointivaikutuksia
  • Luonnonsuojelua
  • Kestävää metsätaloutta
  • Luonnontuntemusta
  • Maastossa liikkumista
  • Kestävä elämäntapa
  • Ympäristö muutos
  • Kiertotalous
  • Ohjaus ja neuvonta
  • Yrttineuvontaa
  • Kestävällä tavalla toimiminen
  • Jäte- ja kierrätysneuvontaa
Tämä todellakin oli vain listaus aihealueista, jotka ovat itsessään laajoja ja koko ajan opimme näistä lisää. On ollut kiva huomata että, luonnossa liikkuessa tulee nykyisin havannoitua paljon enemmän kasveja ja eläimiä kun aiemmin. Monesti myös teoriassa opittuja asioita syventää asian havainnointi tai käytännön tekeminen aidossa luonnossa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kesälomalla retkeilyä ja omatoimista opiskelua Vko 22-24

Retkeilyä ja luontoilua ystävän kanssa Aina ei tarvitse lähteä kauaksi ulkoilemaan joten kävelylle lähdimme Ypäjän seudulle. Met...