sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Ryhmäytymistä ja ilmastonmuutos- ja ahdistus Vko 45

Viikko aloitettiin keskustelemalla työhyvinvoinnista. Käytiin läpi omakohtaisia kokemuksia, niitähän riittää jokaiselta hyviä ja huonoja. Oma mielipiteeni asiasta on että se, miten työpaikalla työhyvinvointia hoidetaan sillä on iso merkittävä osa työssä jaksamiseen ja se on yritykselle ilmaista markkinointia koska puskaradio toimii. Hyviin työpaikkoihin ei paljoa tarvitse hakea tekijöitä.

Keskiviikkona opinnot käynnistyivät Meriharjun kurssikeskuksessa, upeissa maisemissa. Majoituimme 100-vuotiaaseen puuhuvilaan, joka on yksi Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden käytössä oleva rakennus, jossa nuorisoryhmät, koulut ja helsinkiläiset järjestöt järjestävät elämyksellistä toimintaa ympäristökasvatuksesta.


Teimme ryhmässä leikkimuotoisen tehtävän, jonka avulla havainnollistettiin ravintoketjua. Jokaiselle opettaja antoi kuvakortin, joka määritti paikkaamme ravintoketjussa. Olimme kasveja, kasvinsyöjiä ja lihansyöjiä.


Tiistaina toisen ryhmätyön aiheena oli :
•uhanalaisuus ja sukupuutto
•lajien selviytyminen ilmaston muutoksessa
•ekosysteemipalvelut
•uhanalaisuuden syyt
•keinoja monimuotoisuuden säilyttämiseksi

Ryhmät muodostuivat aiheiden ja ryhmätyön tekotavan mukaan. Rohkeammat ja esiintymisintoiset tekivät aiheesta näytelmän, jotkut valitsivat työn suorituksen toteuttamalla videon ja power point esityksillä aihetta toteuttettiin myös. Jokainen sai antaa panoksensa itseään miellyttävällä tavalla, joku pisti itsensä likoon lähtemällä omalta mukavuusalueeltaan.


Sitten oli vuorossa vapaata tekemistä ja minä lähdin muutamien kanssa kävelylle. Käytiin Skatan niemen kärjessä. Otsalampuilla oli käyttöä sumuisessa illassa. Ihastelimme upeaa luontoa, jääkauden merkisemiä kallioita, ikivanhoja mäntyjä. Alueella on ensimmäisen maailman sodan jäljiltä jäännöksiä.

                                          Huomenlahjan saari
 
Erään oppilaan koira oli meidän keskiviikko päivässä mukana. Reippaasti lähti kävelylle mukaan. Neponen ei onneksi meistä isompia traumoja saanut 🙂

Sitten oli aika juhlistaa iltaa ja viettää pikkujouluja hyvän ruoan ja pikkusia paketteja jaellen. Illan päätteeksi oli halukkailla mahdollisuus saunoa. Tapahtumarikkaan päivän päätteeksi minä itse nukuin hyvät yöunet 👍


Torstai aamu aloitettiin kunnon aamupalalla, joka maistui upeissa puitteissa hyvin levätyn yön jälkeen. Osa oppilaista oli yön aikana vaihtanut nukkumapaikkaa mutta talon kummitus ei kuitenkaan tainnut olla syy siirtymiseen 😬😂

Ulkona teimme luottamusharjoituksen, jonka avulla luotiin luottamusta toisiin sekä opeteltiin ryhmässä toimimista. Halukkaat kiipesivät tikapuita pitkin ylös, valjaisiin kiinnitettynä toisten pitäessä tikapuita pystyssä ja kiipeilijän päästyä ylös, tikapuut kaadettiin ja valjaiden varaan jäi kiipeilijä, turvallisesti. Itse rohkaistuin ja toisena kiipesin tikapuut ylös. Ryhmästä saadun tuen ja innostuksen avulla pääsin kokemaan miltä tuo käytännössä tuntui. Hieman jännitin kuinka leikattu käsi kestää kiipeämisen mutta ilman isompia kipuiluja suoriuduin 👍👍👍👍 voittajafiilis 👌


Toisena ryhmätehtävänä oli tutustua omaan hiilijalan jälkeen sekä tutkia keskivertosuomalaisen hiilijalan jälkeä omaan. Kerrattiin käsitteitä hiilinielu, hiilivarasto ja hiilenkierto.

Testin pääset tekemään https://elämäntapatesti.sitra.fi/testi
Ilmastonmuutos on asia, jota ei pääse karkuun. Mediahan uutisoi aiheesta päivä päivältä laajemmin. Nyt on jotain tehtävä mutta ei anneta ilmastoahdistuksen saada otetta.

Päivä päätettiin vierailevan tähden ohjelmaan. Meille tuli kestävän kehityksen koordinaattori Ulla Kajaluoto, nuorisopalveluista. Hän kertoi meille ympäristötoiminnan nuorisoyksikön toiminnasta ja avasi ekokompassia. Ekokompassi on käytännönläheinen ympäristöjärjestelmä. Siinä huomioidaan ympäristönäkökohdat kaikessa toiminnassa ja viestitään siitä sidosryhmille.
Vähennetään toiminnasta syntyvää ilmastokuormaa:
•lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä
•vähentämällä nykyistä fossiilisten polttoaineiden käyttöä
•vahvistamalla ilmastoystävällisiä ruokavalintoja
•huomioimalla tuotteiden koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset hankintoja tehdessä
•vahvistaa materiaalin kiertoa
•lisätään nuorten ympäristötietoutta

Antoisa opintoviikko takana ja taas hieman enemmän tutustuttu toisiin oppilaisiin. Viikko viikolta vahvistuu tunne että olen valinnut hyvän opintolinjan ja opetettajiksi saatu todella pätevät monipuolisen kokemuspohjan omaavat ammattilaiset 👍
Vielä ei osaa tarkoin sanoa mihin suuntaudun opinnoissani kun vaihtoehtoina on: luonto-ohjaaja tai ympäristöneuvoja mutta sen tiedän että työskentelen jatkossa missä lie työssä, niin opinnoista tulee olemaan hyötyä ja etua työssä kuin työssä.

Blogini lukijoille kiitos taas 🌹 ja Te, kaikki isät ja isänmieliset nauttikaa Isänpäivästänne 💜



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kesälomalla retkeilyä ja omatoimista opiskelua Vko 22-24

Retkeilyä ja luontoilua ystävän kanssa Aina ei tarvitse lähteä kauaksi ulkoilemaan joten kävelylle lähdimme Ypäjän seudulle. Met...