maanantai 26. marraskuuta 2018

Ilmastonmuutosta, kiertotaloutta ja jäteveden matka puhtaaksi vedeksi VKO 46-47

Viikko 46 omalta osaltani olikin itsenäistä opiskelua kotoa käsin. Aina ei asiat mene odotusten mukaan mutta seuraavana kuitenkin pientä raportointia viikon kulusta.

Maanantaina oli Urbaani luonto hyvinvoinnin tuottajana kurssin tulevan Haikon reissun suunnittelua. Tiistaina opiskelijat saivat ilmastoinfoa vierailijana käyneeltä Mira Soini-Nordströmiltä HSY:ltä.




Keskiviikkona opiskelijat vierailivat Kalasataman kierrätyskeskuksessa, Kyläsaaren kaupassa. Päivän aikana opiskelijat saivat kierrätysinfoa ja tekivät ryhmissä kierrätysharjoituksia. Kävivät läpi jätteiden syntyä sekä kemikaalien varoitusmerkkejä.
Kyläsaaren kauppa on kierrätyskeskus, joka toteuttaa HSY:n kustantamaa ympäristöneuvontaa HSY:n toimialueella. Siellä toimii kierrätyskeskus, josta löytyy kattava valikoima takuuhuollettua pienelektroniikkaa, vaatteita ja pientavaraa sekä huonekaluja.

Torstaina oli johdatusta kiertotalouteen. Itselläni oli sovittu tapaaminen ensimmäiseen työssäoppimispaikkaani. Urbaani luonto hyvinvointi kurssin työharjoittelu paikaksi valitsin luonto- ja liikuntapainotteisen esikouluryhmän päiväkodissa. Nyt on sopimus allekirjoitettu ja ensi vuoden alkupuolella viitisen viikkoa pääsen näyttämään käytännössä oppimiani asioita ja varmasti noista viikoista tulee ikimuistoiset.

Nyt pieni esittely opiskelupaikastani. Stadin ammattiopisto on lajissaan Suomen suurimpia oppilaitoksia. Ensimmäistä kertaa on mahdollisuus opiskella luonto- ja ympäristöalaa Stadin ammattiopistossa. Olemme siis samalla hieman "testioppilaita" koska tämä koulutus muotoutuu kokoajan lisää. Nyt on ensimmäistä kertaa mahdollisuus aloittaa opinnot milloin vain ja opiskelijat voivat valmistua missä vaiheessa vuotta. Opinnot on alkusyksystä järjestetty niin, että ti-to kaikilla on pitkiä koulupäiviä. Maanantaisin on yhteisiä tutkinnon osia tai vaihtoehtoisesti niistä hyväksilukuja saaneet opiskelevat valinnaisia aineita, kuten minä opiskelen Urbaani luonto hyvinvoinnin tuottajana kurssia.
Tämä opiskelumuoto on hyvin yksilölliset seikat huomioonottava koska opiskelijoilla on mitä erilaisemmat aiemmat opiskelu- ja työkokemukset.

Perjantaina oli taas vuorossa itsenäistä koulutehtävien tekemistä tai oppilaat, jotka tarvitsivat apua tehtävien teossa saivat tehdä koulussa tehtäviä opettajan ollessa tarvittaessa auttamassa. Itselleni pitkämatkalaisena sopii paremmin itsenäinen kotoa käsin tehtävien tekeminen. On hyvä että on valinnan mahdollisuuksia omien tarpeiden mukaan.

Viikko 47
Maanantaina kävimme valinnaisaineen ryhmän kanssa tutustumassa Kustaankartanon palvelukeskukseen. Paikka on tarkoitettu Helsinkiläisille eläkeläisille ja työttömille.
Mielikuvat vanhustenhoidon tilasta ei mitenkään vastannut tässä kyseisessä paikassa niitä kuvia ja ajatuksia, mitä aiemmat omat kokemukseni sekä mediasta saadut tiedot antoivat odottaa. Käynti palvelukeskuksessa antoi positiivisen kuvan toiminnasta. Se, mitä paikalla käyneenä itselleni jäi kokemuksena oli että Kustaankartano on monipuolinen kohtaamispaikka, jossa toteutuu hyvän hoidon kriteerit. Toiminnasta löytyy monipuolisesti elementtejä luontohoivasta ja luontovoimasta.



Tiistaina oli aiheena vallan käsitteet ja resurssien jakautuminen. Iltapäivän opiskelijat dramatisoivat Rauhankoulun draamakouluttajien johdolla kansalaisaktivisti Rosa Parksin tapauksen. Keskiviikkona pelattiin kiertotalouspeliä.
Torstaina kävimme Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla, joka on Suomen ja Pohjoismaiden suurin jätevedenpuhdistamo. Se on vuonna 1994 käyttöönotettu ja  pääosin kallion sisään rakennettu. Pääsimme näkemään kuinka jätevedet puhdistetaan tehokkaasti. Siellä puhdistetaan yli miljoonan suomalaisen jätevedet.
Jätevedenpuhdistuksen vaiheet: •mekaanin puhdistus •kemiallinen puhdistus •biologinen puhdistus. Jäteveden käsittelystä saadaan biokaasusta energiaa, lietteestä multaa. Sähkön osalta Viikinmäen omavaraisuusaste on noin 40 prosenttia. Lämmön suhteen puhdistamo on täysin omavarainen.


Osaatko viemärietiketin?
Käytä viemäriä ja vessanpyttyä vain siihen mihin se on tarkoitettu.
Viemäriin SAA laittaa: pytyn huuhteluvesiä, wc-paperia ja sitä itseään, astian- ja pyykinpesuvesiä ja peseytymisessä sekä pyykinpesussa käytettyjä vesiä.

Tässä pieni 😂 katsaus opinnoista. Kiitos lukijoilleni 👌



1 kommentti:

  1. Jätevesilaitoksen prosesseja opiskeltiin labrakoulun aikana,on muuten ihan mielenkiintoista. Mutta varjelkoon mikä määrä kännyköitä ��
    -Anna-

    VastaaPoista

Kesälomalla retkeilyä ja omatoimista opiskelua Vko 22-24

Retkeilyä ja luontoilua ystävän kanssa Aina ei tarvitse lähteä kauaksi ulkoilemaan joten kävelylle lähdimme Ypäjän seudulle. Met...