perjantai 29. maaliskuuta 2019

Lumi lomailua Vko 11

Sunnuntai aamusella lähdimme ystäväporukalla kohti Iso-Syötettä. Kerran talvessa tehdään samalla porukalla reissu aina uuteen kohteeseen. Majoituminen oli tällä kertaa paritalon A ja B osissa. Loma-asunnolta oli sopivasti matkaa esimerkiksi luontokeskukselle, kauppaan, ravintoloihin, rinteisiin jne sellainen parisen kilometriä. Hiihtoladuille pääsi ihan kulman takaa.
Olimme aiemmin jo suunnitelleet viikon menut, joiden tekemiseen  jokainen osallistui vuorollaan (A ja B porukat omissa muona ryhmissään).

Reissulla liikuttiin kukin halujemme mukaan pienemmissä ryhmissä tai itsekseen. Omalta osaltani viikkoon kuului aktiivisesti hiihtoa, lumikenkäilyä, kävelyä ja kivaa tekemistä yhdessä ystävien kanssa.

11.3 minä ja kaksi ystävääni lähdimme lumikenkäilemään, Teerivaaran kierrokselle 6 km. Onneksi olimme reittiin ennakolta tutustuneet joten meille ei yllätyksenä tullut reitin vaativuus. Vaativa nousu huipulle kyllä kannatti ja kivasti sai sykkeen kohoamaan myös upeista maisemista tykkylumi puiden keskellä 💙 Tämäkin reitti alkoi Syötteen luontokeskukselta.

12.3 - 13.3. Lähdimme hiihtämään Ahmankierrosta 17 km, lähtöpiste on Syötteen luontokeskukselta. Reitti kulki vuorotellen aapasoilta pitkin sankkoihin kuusimetsiköihin sekä rinnesoiden reheville reunustoille. Reitin varrella on useita päivätupia, joissa voi nauttia eväitä tauon lomassa. Olimme vuokranneet varaustuvan neljälle ryhmäläisellemme. Varaustuvan yhteydessä oli myös autiotupa, jossa toimii erämaakahvila päivisin. Hyvä muistaa varata siis käteistä mukaan, jos haluaa nauttia kahvilan antimista. Varaustupa oli käymistäni tuvista mieleenpainuvin ja upein. Tulihan siellä nukuttua melkein kymmenen tuntia. Tuvassa oli kamiina, kaasuliesi sekä kaasuvalo ja tupakeittiön astiavarustus oli hyvä. Pihapiiriin kuului puuvaja, kuivakäymälä, koirankoppeja pari kappaletta. Alueelta löytyi kaikkien käyttöön hirsikota ja varaustuvan varanneille löytyi puron  vastarannalta sauna, jonka lämmittämiseen kannattaa varata reilusti aikaa.  Juomaveden saa kaivosta (keitä vesi!) sekä saunaan pesuvedet.
Varaustuvalla pärjää pienemmälläkin varustuksella koska tuvasta löytyy patjat, tyynyt ja huovat kahdeksalle henkilölle. Hyvä on muistaa yön yli hiihtoretkelle pakata rinkkaan vain tarpeelliset. Itse opin kantapään kautta että yhdistetylle hiihtoretkelle kannattaa kiinnittää myös monojen kokoon huomiota koska painava rinkka selässä vaikuttaa jalkoihin joten numeroa suuremmat monot 👍

14.3 Olin varannut minulle ja ystävälleni retken husky tarhalle. Huipun keskusvaraamolla puimme haalarit, käsineet ja saappaat. Sitten lähdimme taksilla kohti Syötteen Eräpalveluita, jossa meille kerrottiin koiravaljakon ajo-ohjeet ja tutustuimme koiriin. Ystäväni istui koiravaljakon kyytiin. Safari oli pituudeltaan 12 km, ajoreitti kulki läpi lumisen metsän Syötteen kansallispuistossa. Safarin opas ajeli moottorikelkalla edellä ja antoi meidän tulla itseksemme perässä kun huomasi homman sujuvan 🙂🤣  koiravaljakossa oli kuusi husky koiraa. Jokainen koira oli omanlaisensa persoona. Safarin jälkeen palattuamme tarhalle,  istuimme husky tarhan kodalla nauttien nokipannukahvit. Samalla opas kertoi itsestään ja huskytarhan toiminnasta sekä itsestään. Olin jo monta vuotta miettinyt tämmöistä retkeä joten oli aivan huippua päästä koiravaljakkoa ohjaamaan.

15.3  Kävimme Vattukurussa pienellä lumikenkäilyllä. Vattukurun luontopolku soveltuu lapsien kanssa retkeilyyn. Reitin pituus on vain kaksi kilometriä. Reitillä kuljetaan vanhan metsän elämään, sen kasveihin ja eläimiin tutustuen. Alueelta löytyy monenlaista luontoa mm. rinnesuota, rehevää puron vartta ja naavaisia kuusia. Liito-oraviakin on alueella nähty.
Iltaa vietimme osan ryhmäläisten kanssa saunoen, porealtaassa ja avannossa  rentoutuen. Ensimmäisen kerran käsileikkaukseni jälkeen uskaltauduin avantoon 💪💪💪 Kyllä aika huikean hyvät fiilikset ja upea olo oli sen jälkeen. Ainoa miinus oli että aivan liian vähän aikaa olimme tähän aktiviteettiin varanneet mutta tulipa kuitenkin nautittua koko rahan edestä, en edes muista kuinka monta pulahdusta avantoon tein, useita.

Tässä vain pieni osa siitä mitä viikkoon sisältyi mutta toivottavasti alla olevat retken kuvat saavat sinut kiinnostumaan alueesta, tai ylipäätään talvi retkeilystä. Siihen Syötteeltä löytyy huikeat puitteet ja majoitusvaihtoehtoja on jokaiseen makuun.


Retken "lomakotimme" 

Retkiin ja luonnossa liikkumiseen olennaisesti kuuluu hyvä ruoka

Tauon ajan lumikengät kuivahti hyvin tuvan seinällä


Yksi taukotuvista, Annintupa


Varaustupaan kuuluva metsäsaunoa Ahmatuvalla

Huikeat oli maisemat 

Ahmatupa

Retken luonteestako johtuen sauna olut lasiin muodostui poron kuva 🤔

Kuvalla ei voi välittää sitä fiilistä, mitä tuohon hetkeen kuuluu ❤️💚💙💜🧡

Hiihtoladut oli upeassa kunnossa 👍

Oli pakko ihastella näitä luonnon pikku taideteoksia 💚

Ahmatuvalla oli tilavat nukkumispaikat ja parvella uni maistui 👌🙂

Nokipannukahvit Husky tarhalla 💙

Suomen puhdas luonto 🍀👍💚

 Näihin tunnelmiin on hyvä päättää tällä kertaa. Kiitos mielenkiinnosta ja toivottavasti edes pieni retkeily kärpänen heräsi 🤔


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kesälomalla retkeilyä ja omatoimista opiskelua Vko 22-24

Retkeilyä ja luontoilua ystävän kanssa Aina ei tarvitse lähteä kauaksi ulkoilemaan joten kävelylle lähdimme Ypäjän seudulle. Met...