sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Stadin luontohelmi Vko 34

Mustavuori Itä-Helsingin Vuosaaressa on suojelualueita, joka tunnetaan nimellä Mustavuoren Lehto ja Östersundin lintu vedet.




Vanha tykkitie

Nyt kun olemme teoriassa tutustuneet metsätyyppeihin sekä kasvilajeihin, niin oli upeaa päästä tutustumaan kasveihin oikeassa kasvuympäristössä, Mustavuoren lehdossa. Näimme mm. korpi-imarretta, jänönsammalta, sananjalkaa, kivikkoalvejuurta, raunioista, hiirenporrasta, isomaksaruohoa, korpikarhunsammalta, keto-orvokkia, harmaa poronjäkälää, valkoporon jäkälää, sormipaisukarvetta, raatetta, rahkasammalta, haisukurjenpolvea, korpipaatsamaa, lehtisammalta, metsäliekosammalta, koiranheisiä, kotkansiipiä, lehtokuusamaa, lehtopähkämöä, sudenmarjaa, kuusamaa, taikinamarjaa, huopaohdaketta, lehtopähkämöä, pörhösuomuhelokkaa ym. lehtojen kasveja.


Lajiston selvittämisen apukeinoina voidaan tehdä kasviruutuja.

Kasviruutujen avulla voidaan seurata kasvillisuuden kehittymistä. Niiden avulla voidaan tutkia mitä kasvilajeja ja kuinka paljon alueella on. 
Kasviruutujen  tekemisessä rajataan pieni  tutkimusalue  (1m*1m) narujen avulla. 
Kuinka suuren pinta-alan kukin kasvilaji peittää selvitetään kämmentä käyttäen apuna.

Yksi kämmenen kokoinen alue  on noin 1 % neliömetrin kokoisen alueen pinta-alasta. 



Kotkansiipilehto

Mustavuorella on mahdollisuus päästä ihailemaan edustavimpia linnoitusjärjestelmän jäänteitä ensimmäisen maailmansodan ajoilta. Venäläiset rakensivat silloin Helsingin ympäri puolustusjärjestelmää. Mikäli kiinnostaa luolat, niin niitä on mahdollisuus nähdä. Etsimiseen kannattaa hieman nähdä vaivaa kun opasteita luokille tai jäännöksille ei ole. Etsiminen kyllä palkitsee 😃






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kesälomalla retkeilyä ja omatoimista opiskelua Vko 22-24

Retkeilyä ja luontoilua ystävän kanssa Aina ei tarvitse lähteä kauaksi ulkoilemaan joten kävelylle lähdimme Ypäjän seudulle. Met...